Relaties, carrière, de mondiale crisis: iedereen ligt wel eens ergens een nachtje van wakker. Een beetje gepieker is helemaal niet erg, mits we niet verzanden in eindeloos getob.
Langdurige, chronische stress laat duidelijke tekenen van vroegtijdige veroudering na in onze cellen. De Amerikaanse onderzoekers Blackburn en Cawthon hebben gezien dat cellen van mensen die voortdurend onder zware spanning leven, soms wel tien jaar ouder zijn dan de cellen van mensen die zorgeloos in het leven staan. Bij chronisch gestresste mensen worden de chromosoomuiteindes, de telomeren, korter. Hun cellen maken minder van het verjonginsenzym telomerase aan. Het is voor het eerst dat er zo’n tastbaar verband is gevonden tussen stress en veroudering. (bron: noorderlicht)
Gelukkig is piekeren goed aan te pakken. Hieronder staan 12 tips om je een eindje op weg te helpen om meer piekervrij in het leven te staan.
Antie-rimpel tip 1: Luister naar je intuïtie
Veel mensen piekeren omdat ze dingen niet willen aanvaarden zoals ze zijn. Je bent bijvoorbeeld niet gelukkig met je gewicht of met je baan. Of je wilt niet toegeven dat je relatie over is. Hierdoor ga je constant de situatie rationaliseren, terwijl dat stemmetje in je achterhoofd precies weet hoe de vork in de steel zit.
Anti- rimpel tip 2: Schrijf het op.
Als je dagen en nachten aan het malen bent, is het zaak om weer controle over je gedachten te krijgen. Geef je brein toestemming om één keer per dag maximaal een half uurtje te mogen piekeren. Ga dus niet ongestructureerd de hele dag door tobben over een probleem. In dit half uur schrijf je al je piekergedachten op. Zet vervolgens alle oplossingen erbij en probeer ook op nieuwe oplossingen te komen. Hiermee neem je de tijd om concreet te kijken naar een probleem en mogelijke oplossingen, zonder te verzanden in irrationele gedachten.
Anti- rimpel tip 3: Zoek afleiding als je aan het piekeren bent.
Tobben doe je meestal als je in een negatieve stemming bent. Hierdoor beland je in een spiraal van negatieve gedachten die je niet dichter bij de waarheid of een oplossing brengen. Ga bewegen! Ruim eindelijk die zolder op, ga tuinieren, los een sudoku op of maak eindelijk eens gebruik van je dure sportschool abbonement! Uit onderzoek is gebleken dat piekeraars al na 8 minuten afleiding, zich minder negatief voelden en dat de spiraal van piekeren was doorbroken.
Anti-rimpel tip 4: Voorkom dat je gaat piekeren voordat je gaat slapen.
Mochten er piekergedachten opkomen, spreek dan met jezelf af dat je daar morgen de tijd voor zult nemen. Dit klinkt misschien te gemakkelijk. Maar je kunt -als je er in gelooft- je piekergedrag echt uitstellen.
Anti-rimpel tip 5: Veroordeel jezelf niet.
Vind jezelf ‘niet stom‘ als je verdriet of boosheid voelt. Accepteer je gevoel. Zonder dat je jezelf teveel vragen stelt of allerlei dingen van jezelf vindt. Wanneer jij je fout of gevoel aanvaardt, ebt je gepieker na korte tijd vanzelf weg.
Anti-rimpel tip 6: Besef dat piekeren niet helpt.
Piekeren leidt niet tot diepe inzichten, eerder tot overdrijving van de werkelijke problemen. Denk je na een nachtje piekeren dat je huwelijk is mislukt of dat je gigantisch hebt gefaald, besef dan dat je blik vernauwd is en dat je negatieve dingen uitvergroot.
Anti-rimpel tip 7: Vergelijk je niet met een ander maar volg je eigen pad.
Waar gaat het piekeren vaak over? Frequent komt piekeren van jezelf doordat je jezelf vergelijkt met een ander. Nadenken hoe de ander je zal beoordelen. Wat zal die ander van je vinden. Leef je eigen leven, weet goed wat je wilt in het leven en ga ervoor.
Anti-rimpel tip 8: Kijk kritisch naar je piekergedachten en stel jezelf de volgende vragen:
- Waaruit blijkt dat deze gedachte waar is?
- Waaruit blijkt dat deze gedachte niet waar is?
- Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Zou ik daar overheen komen?
- Wat is het beste dat er kan gebeuren?
- Wat is het meest waarschijnlijke dat er zal gebeuren?
- Wat zou ik nú kunnen doen?
- Wat zou ik tegen een ander in een soort gelijke situatie zeggen?
Door ze te toetsen, zullen je gedachten van zelf realistischer worden en minder rampzalig.
Anti-rimpel tip 9: Wees assertief
Schuldgevoelens (‘had ik wel mogen weigeren?’) en het gevoel verkeerd behandeld te zijn, voeden piekeren enorm. Assertief gedrag voorkomt dergelijk gepieker.
Anti-rimpel tip 10: Leef nu!
Als je piekert denk je over het verleden of de toekomst en kun je onrustig ademhalen en zelfs angstig of boos worden. Door je te concentreren op het hier en nu schakel je deze gedachten uit. Mediteer of doe een ontspanningsoefening en open je zintuigen voor de geluiden, mensen en activiteiten om je heen of neem regelmatig een paar minuten adempauze.
Voorbeeld van een simpele ademhalingsoefening: Haal in 5 tellen adem, houd 2 tellen vast, en adem in 5 tellen uit. En herhaal dit een aantal minuten. Je ademhaling wordt rustiger en je brein denkt dat alles onder controle is. De paniek is weg. Want je bent door je eigen ademhaling weer in het moment.
Antie-rimpel tip 11: Handen uit de mouwen !
De beste remedie tegen piekeren is het probleem oplossen. Steek niet langer je kop in het zand. Baken het probleem af, bedenk mogelijke oplossingen, zet mogelijke gevolgen op een rijtje en kies de meest geschikte oplossing, ook al is deze niet perfect. Begin met een probleem dat niet al te veel angst bij je oproept.
Antie-rimpel tip 12: Benader tegenslagen positief
Probeer de voordelen te zien van tegenslagen. Wat kun je ervan leren? Hoe maken ze je tot een beter persoon? Dit geeft een positief gevoel, helpt je sneller herstellen van stress en vergroot je denkvermogen, waardoor je beter kunt nadenken (niet piekeren!) over de oplossing van het probleem
Er zijn momenten in je leven waarop het lijkt alsof alles tegelijkertijd gebeurt. Je verliest grip, je hebt moeite keuzes te maken, en misschien twijfel je wel over keuzes die je gemaakt hebt. Dat zijn momenten waarop een coach je helpt betere beslissingen sneller te nemen, de juiste zaken aan te pakken en die dingen te veranderen waardoor het allemaal weer klopt. Je hoeft het niet alleen te doen. JIj ook niet. Als je ondersteuning nodig hebt en je even de weg kwijt bent en je niet meer welke kant je op moet gaan meld je dan aan voor mijn programma ‘ontdek je talent in 7 stappen’ . Zoek je toch iets meer lifecoaching dan raad ik je het programma “ben jij een B I T C H” aan. Via deze programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je en leert keuzes te maken die goed VOELEN. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving. Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer. Schrijf je nu in voor mijn programma “ontdek je talent in 7 stappen” via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.
Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief! Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.
Lees hier 8 redenen om voor serracoaching te kiezen!
[contactbuddy]