3 tips om effectief om te gaan met waar je NIET goed in bent.
Ervaar jij de laatste tijd een hevige daling in je motivatie en energie voor je werk? Lig je vaak te piekeren en ervaar je veel stress? Dan is het erg handig om te kijken waar je NIET goed in bent. We zijn ermee opgevoed thuis en op school: dat je ook je best moet doen voor zaken waar je niet goed in bent of die je niet graag doet. Dat je niet kunt verlangen dat je in je leven alleen maar die dingen kunt doen die je graag doet.
Deze uitspraak klopt, maar alleen als de energiebalans positief is, dat wil zeggen als je voldoende mentale energie haalt uit de activiteiten die jouw talent in actie aanspreken. Dan is er ook voldoende energie beschikbaar om de inspanning aan te kunnen die gepaard gaat met de activiteiten waarvoor je geen talent hebt. In het andere geval kan het een gevaarlijke uitspraak zijn, zowel in de opvoeding, op school als op het werk. Als iemand te weinig voldoening haalt uit contexten waarin hij met zijn talent aan de slag kan, verhoogt een dergelijke uitspraak de druk. Ze zorgt voor meer gepieker en een lager gevoel van eigenwaarde.
Hoe ontwikkel je datgene waar je GEEN talent voor hebt?
- Het slechtste wat je kunt doen is jezelf voornemen datgene te gaan ontwikkelen waar je echt geen talent voor hebt. Want dan blijven problemen bestaan. Veel mensen blijven met de problemen zitten als ze iets gaan doen waar ze geen talent voor hebben. Ze denken namelijk dat ze het bijbehorende gedrag moeten ontwikkelen en ze formuleren daartoe voornemens en ambities. Dat zit ook vaak in het verwachtingspatroon in gezinnen, scholen en organisaties. Maar het is juist door de poging om het gedrag te ontwikkelen dat de problemen blijven ontstaan. Accepteren dat je ergens niet goed in bent en zoeken naar andere oplossingen waardoor je het probleem wel aanpakt, levert veel meer op.
- Door het talent in kwestie niet te willen ontwikkelen. Het beste wat je kunt doen is op zoek te gaan naar andere manieren om de problemen op te lossen die het gevolg zijn van het feit dat je geen talent hebt. Want van het ontwikkelen van dat gedrag kun je jezelf misschien ontslaan, maar niet van het aanpakken van de problemen die het gevolg zijn van je tekort aan talent. Het is geen goed idee om datgene waar je echt niet goed in bent toch te ontwikkelen. Kiezen voor je talent betekent niet in het minst ook het zoeken naar slimme manieren om situaties aan te pakken waarin wordt gevraagd om datgene te doen waar je geen talent voor hebt. Het is geen goed idee om datgene waar je echt niet goed in bent toch te willen ontwikkelen. Het kost je vooral veel moeite, het lukt heel waarschijnlijk nooit echt goed en de de situatie waar je last van hebt, blijft bestaan. Dat kost heel veel energie en tegelijkertijd komt het er wel op aan om de problemen die het oplevert aan te pakken.
3 tips die je helpen om hiermee om te gaan oftewel 3 tips tegen stress:
- Complementariteit zoeken bij je collega’s of andere mensen in je omgeving: zoek naar collega’s bij wie dit gedrag een *talent in actie of een **hefboomcompetentie is. Zo benut je elkaar op talent.
- De moeilijkste en meest drastische keuze is beseffen dat deze baan, rol of activiteit je niet ligt en beslissen dat je dit niet meer wilt doen. Zeker is dit een te overwegen keuze als er in die rol, functie of activiteit- ook in je privétijd- weinig ruimte is om te doen waar je echt goed in bent en de nadruk vooral ligt op datgene waar je niet goed in bent.
- Je laten sturen en je bij het handje laten vasthouden. Ook deze keuze houdt in dat je beseft dat je er niet goed in bent en dat je de ambitie opbrengt om dit gedrag te ontwikkelen. Meer nog: je bent daar gewoon open over. En je vraagt aan je leidinggevende of je partner om je van dichtbij te monitoren, of je onder druk te zetten om wat er ligt op te pakken en te doen. Niet dat je er energie van krijgt, maar het gevoel van onbehagen en het gepieker houdt wel onmiddellijk op.
De meeste mensen raken verstrikt in de neiging om de aandacht te vestigen op waar ze NIET goed in zijn. Wie zijn talenten wil ontwikkelen en voldoening wil halen uit zijn werk, moet deze valkuil vermijden. Schrijf je niet blindelings in voor een cursus leiding geven, of een training op het gebied van assertiviteit, goed luisteren, inlevingsvermogen, spreken in het openbaar of al die andere goedbedoelde leeractiviteiten, in de verwachting dat je je op die terreinen aanzienlijk zult verbeteren als je er van nature NIET goed in bent. Wie niet over de vereiste talenten beschikt, zal slechts bescheiden vorderingen maken. Op die manier verspil je het grootst gedeelte van je kostbare energie aan schadebeperking en blijft er weinig tijd over voor werkelijke groei. Daarom raad ik je aan om je eens grondig te bezinnen op je talenten, vaardigheden en kennis.
Ontdek je talent en bemerk dat het leven opeens een stuk makkelijker gaat en je veel meer tijd overhoudt voor de dingen in het leven die je echt energie geven. Verspil je talenten niet langer en schrijf je nu in voor mijn programma “ontdek je talent in 7 stappen” via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.
Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief! Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.
Lees hier 8 redenen om voor serracoaching te kiezen!
[contactbuddy]
* Talent in actie = talent+gedrag+ context
**Een hefboomvaardigheid is een vaardigheid om meer uit je talent te halen.
Bron: Help! Mijn batterijen lopen leeg van Luk DeWulf.