“Talent is cheaper than table salt. What separates the talented individual from the successful one is a lot of hard work.” – Stephen King
Talent moet rijpen voordat je het herkent
Wist jij dat Rumours van Fleetwood Mac, een van de best verkochte popplaten aller tijden, hun 16e LP was? Vroeger gaven uitgevers en platenmaatschappijen, etc. talent de kans om te rijpen. Tegenwoordig wordt die tijd niet meer gegund. Als je niet meteen scoort, lig je er voor altijd uit. Waarom doen we dat? Blijkbaar denken we dat talent iets vasts is, dat je meteen kan grijpen en kan meten. Maar het meeste talent moet rijpen voordat je het herkent. Talent moet groeien en dat kan alleen als er aandacht aan wordt besteed.
Gladwell, bekend van zijn boeken ‘The tipping point’ en ‘Blink’ kwam met voorbeelden waarin jonge sporters streng werden getest op hun talent voor sport. De uitslagen van die testresultaten blijken echter eerder omgekeerd evenredig te zijn aan hun latere sportieve resultaten! Blijkbaar heb je voor topprestaties een langere weg nodig. Ook Picasso en Cezanne hebben slecht werk geleverd; dat was nodig om ergens te komen. Talent alleen is namelijk niet genoeg. Je moet ook over een flink portie geduld, toewijding en doorzettingsvermogen beschikken. Ben Fountain, een beroemd schrijver van short stories had bijvoorbeeld 14 jaar nodig voordat hij er in slaagde überhaupt iets gepubliceerd te krijgen! Nu wil ik met dit voorbeeld niet zeggen dat je 14 jaar geduld moet hebben voordat je geld kunt gaan verdienen met je talent. Ik wil hier vooral mee aangeven dat je tijd moet investeren in je talent. Naast tijd is het ook belangrijk dat je mensen in je omgeving verzameld die in je geloven, die met je meedenken, of dat nu een leidinggevende een collega of een partner is.
Vaak kom je mensen tegen die zijn vergeten wat ze leuk vinden om te doen. Dromen, wensen, verlangens, talenten, passie? Wat zijn dat voor exotische woorden? Ergens hebben ze besloten om niet meer te geloven in dromen en houden ze angstvallig vast aan overtuigingen: ” een ideaal levensontwerp? Laten we wel even met beide benen op de grond blijven”, ” je moet een beetje reëel blijven” , “werken is nou eenmaal een noodzakelijk kwaad”, “je kunt nu eenmaal niet alles willen”. Dit worden desastreuze overtuigingen genoemd. Vaak laat je je door deze gedachten meer beïnvloeden dan je denkt.
Mensen zijn bang om het vertrouwde los te laten en hun hart te volgen. Als jij jezelf hierin kent blijf dan vooral doorlezen. Goldsmith heeft bij duizenden 70-plussers gevraagd hoe die naar geluk hadden gezocht. Als eerste vroeg hij waar ze spijt van hadden in hun leven. Niet geheel verrassend was de uitkomst. Niemand zei: had ik maar harder gewerkt in mijn leven, had ik maar meer geld verdiend, had ik me maar meer zorgen gemaakt, was ik maar minder op vakantie gegaan. Vervolgens vroeg hij wat ze zouden doen, als ze weer tussen de 30 en de 45 jaar oud zouden zijn en dus weer aan het werk zouden zijn.
Hun top 3 antwoorden:
- Geniet meer van het (werk) leven in het hier en nu!
- Breng meer tijd met familie en vrienden en goede collega’s door!
- Neem sterker een doel voor ogen en houd dat vast!
Sta jij op het punt in je leven dat je graag een carrièreswitch wil maken in je leven? Maar weet je niet goed wat de volgende stap moet zijn? Vraag jij je af wat je talenten zijn en waar je goed in bent? Probeer dan je loopbaan of volgende job vanuit je hart te zoeken en laat je CV opbouwen even “links” liggen.
Onderstaande stappenplan kan je daarbij ondersteunen:
- Welke waarden en principes zijn zo belangrijk voor je, dat je die absoluut in je volgende baan wilt zien (vrijheid, succes, betrokkenheid, etc.)?
- Indien je die waarden niet meteen vindt in je nieuwe baan, wat is er dan voor nodig om die wel te vinden? Wat leer je daarvan?
- Visualiseer een film van je ideale toekomstige werkdag; waar word je wakker, waar werk je, wat doe je na een werkdag, waar haal je je zingeving vandaan, wat voel je, waarom doe je dat werk, etc.? Het is een fantasie, leg jezelf hierbij dus geen beperkingen op!
- Welke criteria en passies haal je hieruit, die voor jou heel belangrijk zijn?
- Gebruik je waarden uit 1 en je criteria + passies uit 4 bij de keuze van je loopbaanrichting en kies op basis daarvan denkbare loopbaanstappen. Let op: er is geen foute keuze: zolang je een richting hebt, leidt iedere loopbaanstap tot resultaten en leerervaringen die je verder zullen helpen
- Maak een lijst van personen die je kunnen helpen in je loopbaanrichting
- Neem jezelf heilig voor om deze mensen te benaderen en bedenk wat je dan van ze wilt weten/krijgen.
Niemand breekt echter los zonder een coach of mentor. Een coach kan je ondersteunen in bovenstaand proces. Een coach kan jou de juiste vragen stellen die jou weer bewust maakt van je dromen en hoe je je dromen kunt gaan bewerkstelligen. Samen ga je kijken wat je tegenhoudt om je nieuwe pad in te slaan en welke talenten jij in huis hebt. Soms kom je erachter dat je talenten zijn ondergesneeuwd, doordat je je te veel met andere dingen bezighoudt. Hoe dan ook…een nieuwe move vergt misschien wel veel energie, moed en durf maar het gaat je lukken! Van een ongelukkige carrière wordt niemand gelukkig van. Het is belangrijker dat je je geld kunt verdienen met een baan waar je dagelijks met plezier heen gaat en waar je gebruik kunt maken van je talenten.
Nieuwsgierig naar wat coaching voor jou kan betekenen en vraag je je af hoe een traject bij mij in zijn werk gaat? Je kunt mij altijd bellen via mobiel nr: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen om een afspraak te maken voor een gratis oriëntatiegesprek. Je krijgt antwoord op je vragen over coaching, maakt kennis met coaching en ervaart wat voor jou de beste optie is.