Later als ik groot ben…..
Ben je nog steeds op zoek naar het antwoord op die eeuwenoude vraag? Wat wil ik worden wanneer ik groot ben? Dan is het misschien interessant om onderstaand artikel te lezen.
Moment van bezinning
Je kent beslist dat gevoel dat je op een dag tegen jezelf zegt: ‘Is dit nu wat ik me van mijn arbeidzame leven heb voorgesteld?’ Of: “Jeetje, zou er nog meer op mijn levensweg kunnen liggen? Heb ik wel al mijn talenten aangeboord?’ Of nog anders: ‘ Ik heb zoveel jaar mijn best voor mijn baas gedaan, het is toch niet eerlijk dat ik nu op straat gezet word.’
Dergelijke overpeinzingen hebben gemeen dat ze je aanzetten tot een moment van bezinning over je loopbaantraject. In het laatste geval (ontslag) is die bezinning niet meer vrijblijvend, maar bittere noodzaak.
Denk eens terug aan een moment waarop je je school of opleiding verliet om aan je eerste baan te beginnen. Je had ongetwijfeld dromen over hoe je carrière eruit zou zien en hoe je leven zou verlopen. Waarschijnlijk kwamen je carrièredoelen op dat moment overeen met je verwachtingen, gevormd door hoe je ouders over werk denken, je observaties van hoe hun werk invloed op hun leven had, het economische klimaat van je woonomgeving en je eigen persoonlijke aspiraties.
En dan nu snel naar het heden.
De tijden zijn veranderd. Je carrière en leven kunnen wel of niet met je oorspronkelijke dromen en verwachtingen overeenkomen. Je ontdekt misschien dat je niet tevreden bent met wat je hebt bereikt. Je bent wellicht gefrustreerd door je werkomgeving, het werk wat je doet of de invloed die je werk op je huiselijke leven heeft. Je wilt wat je werk betreft meer, of in ieder geval wat anders.
Hoewel je je verwachtingen over werk in de loop der jaren misschien al hebt bijgesteld, zijn de idealen die je vroeger had diep verankerd. Zo diep dat ze misschien nog steeds invloed hebben op jouw definitie van persoonlijke succes en wat jij gelooft dat er mogelijk is in je werk.
Als je te hard hebt gewerkt of alleen nog bezig bent geweest met hoe frustrerend je je werk vindt, dan is het mogelijk dat je jezelf daarbij een beetje bent kwijtgeraakt. Om duidelijke beslissingen over je toekomstige carrière te kunnen maken, moet je de tijd nemen om inzichten te verwerven over je kwaliteiten, talenten, waarden, overtuigingen en patronen die relevant zijn (geweest) in je loopbaan, en om op basis daarvan te leren zelfbewuste keuzen te maken over de vervolgrichting van je loopbaan.
Talenten
Ik hoor je nu al denken. ‘Ja leuk allemaal maar wat zijn mijn talenten in godsnaam?’ Iedereen heeft bij de geboorte verschillende talenten meegekregen. Maar dat wil niet zeggen dat we die allemaal inzetten. Het is mogelijk dat je jezelf niet bewust bent van een talent. Een voorbeeld:
Stel dat je geboren bent met een talent voor houtbewerking Maar je groeit op in een erg intellectueel milieu waar men van jou verwacht dat je vooral veel studeert en in de boeken duikt. Niemand uit je omgeving is erg handig ingesteld of heeft belangstelling in handwerk. Je wordt dus nooit geprikkeld om je handen te gebruiken, laat staan om het materiaal en de vaardigheden die met houtbewerking gepaard gaan, te leren kennen. Jij doet wat men van jou verwacht, je bent bezig met de dingen die je kent en studeert voor advocaat. Je moet daar hard voor werken, maar het lukt en je ouders zijn tevreden. Wanneer je heel wat ouder bent en zelf kinderen hebt, vraagt je dochter die net een huis gekocht heeft, om te helpen met de renovatie ervan. Hij wil een ingebouwde kast maken ter grootte van een hele wand en hij is een handige man, maar heeft toch wat hulp nodig. Hoewel je hier absoluut geen ervaring mee hebt, ga je toch op zijn vraag in. Je wilt je zoon helpen. Door samen aan het werk te gaan, merk je plots dat je dit graag doet. Je zoon geeft je uitleg, je gaat ermee aan de slag en merkt dat je eigenlijk weinig moeite moet doen om ermee weg te zijn. Na een tijdje breng je zelf suggesties voor verbeteringen aan. En die werken, tot je eigen verbazing. Je hebt een talent ontdekt! Je bent je hier voor het eerst in je leven bewust van geworden.
Soms duurt het lang om een talent te ontdekken, soms bots je er al snel op, naargelang de prikkels die je tegenkwam en de ruimte die ervoor bestond.
Ontdek je talent en bemerk dat het leven opeens een stuk makkelijker gaat en je veel meer tijd overhoudt voor de dingen in het leven die je echt energie geven. Je bent nooit te oud om van baan te veranderen. Het vergt misschien wel veel energie, moed en durf maar het gaat je lukken! Van een ongelukkige carrière wordt niemand gelukkig van. Het is belangrijker dat je je geld kunt verdienen met een baan waar je dagelijks met plezier heen gaat en waar je gebruik kunt maken van je talenten.