Regel 11: Een vrouw met pit vraagt wat ze wil
Vragen is voor niemand makkelijk. Vragen om wat je wilt hebben is voor de meeste mensen moeilijk, ook voor vrouwen met pit. Maar een vrouw met pit ziet dat ze het toch moet doen en een lief meisje niet. De belangrijkste vergissing van een lief meisje is dat ze zichzelf ervan overtuigt dat het niet verstandig is om ergens om te vragen- en wel om twee redenen.
- Een lief meisje vindt dat ze er niet om zou hoeven vragen. Ze vindt dat haar werk voor zich spreekt en dat ze beloond zou moeten worden voor haar inspanningen zonder er nog eens extra de aandacht op te vestigen.
- Een lief meisje denkt dat ze inhalig overkomt als ze ergens om vraagt. Ze denkt dat mensen die eisen stellen in eerste instantie misschien wel krijgen wat ze willen, maar dat ze vermoedelijk wel als opdringerig gebrandmerkt worden en misschien wel als te duur. uiteindelijk zullen ze ervoor moeten boeten.
Mythe nr. 1: Je zou er niet om hoeven vragen. Werkelijkheid: De brutalen hebben de halve wereld.
Een van de meest voorkomende klachten die ik van lieve meisjes hoor, is dat ze teleurgesteld zijn omdat hun prestaties niet beter beloond worden. Komt de volgende situatie je bekend voor? Een collega van je krijgt die job waar jij al een heel tijdje op zat te asen. Je hebt je er volledig voor ingezet en dan geven ze de baan aan iemand anders. Als iemand aan je zou vragen of je om die baan hebt gevraagd dan zou jij kunnen zeggen:” ik heb er niet speciaal om gevraagd,’ ‘ze weten wat ik kan. Ze weten wat ik wil.’ Dat is een typische lieve meisjes manier van denken. In de loop van de jaren is je verteld dat de besten vanzelf boven komen drijven. Je denkt dat een baas weet wie zijn werk goed doet en wie niet. Je denkt misschien zelfs als je ergens om moet vragen, het het vermoedelijk niet verdient.
Als je er niet in slaagt te krijgen waar je op hoopt, begin je verklaringen te zoeken in plaats van je zelfs maar af te vragen of het misschien komt doordat je je wensen niet kenbaar hebt gemaakt. Je denkt misschien dat het niet in de de macht van je baas lag om je te belonen( begrotingstekorten, de directie heeft gezegd: neem iemand van buitenaf aan, enzevoort). Of je bent bang dat je het ontzag van anderen voor jouw werk hebt overschat. Of misschien heeft het kantoorgekronkel je de das omgedaan.
Natuurlijk kan een van deze punten waar zijn. Maar er is een grote kans dat je het verkeerd ziet. Je baas kan heel tevreden zijn over je werk zijn en de macht (en het geld) hebben om je te belonen. De enige reden dat hij jou niet heeft gegeven wat je wilde is dat je er niet om gevraagd hebt.
Nu is het gemakkelijk te begrijpen waarom de brutalen de halve wereld hebben, maar hebben de meeste bazen dat dan niet door? Is het niet in hun eigen belang de beste mensen te belonen in plaats van de mensen die het hardste schreeuwen? Natuurlijk is dat in hun belang, maar vaak wordt hun gezond verstand overschaduwd door andere factoren.
Een baas is misschien gierig. Hij is misschien lui. Hij kan verstrooid zijn. Hij kan bang zijn de plannen van de afdeling op zijn kop te zetten door de een te belonen in plaats van de ander. Hij heeft misschien niet door dat je werkelijk naar een bepaalde beloning smacht. Er kan ook sprake zijn van een andere interessante factor: misschien vindt hij het vervelend om zich zorgen over jouw wensen te moeten maken ” Soms vinden zelfs goede bazen het niet prettig om in de rol van verzorger geplaatst te worden, om op te komen voor jouw belangen,’ zegt psychologe Marjorie Lapp, ” Het is veel prettiger met iemand om te gaan die zijn eigen verantwoordelijkheden ter hand neemt.’
Vragen is zeker de beste manier om deze problemen te omzeilen. Als je baas krenterig, lui of bezorgd over kantoorproblematiek is, dan dwingt jouw vraag hem voor het eerst te overwegen of er consequenties aan zijn passiviteit verbonden zouden kunnen zijn ( je zou wel eens ongeduldig kunnen worden en je baan opzeggen) en hij zal genoodzaakt worden enige actie te ondernemen. Als je baas denkt dat je niet smacht naar een verandering of je eigen situatie niet in de hand hebt, laat hem dan versteld staan door te verkondigen wat je wilt. Als hij zit te dromen, zal dit hem wakker schudden.
De kans bestaat natuurlijk dat het werkelijk niet in zijn macht ligt jou iets te geven of dat hij vindt dat je het niet verdient. Maar vragen kan ook in dat geval uitkomst bieden. Als je baas toegeeft dat hij je geen geld kan geven vanwege begrotingstekorten, kun je onderhandelen over een betere functie. Als hij zegt dat je geen promotie of benoeming hebt verdiend, vraag hem dan wat het probleem is die je doorgroeimogelijkheden belemmeren.
Interessant? Volgende week mythe nr. 2: Wie vraagt kan inhalig, weerzinwekkend of zelfs enigszins wanhopig overkomen. Werkelijkheid: Bazen vinden het prettig wanneer je om dingen vraagt
Hou mijn blog in de gaten! De komende maanden zal ik diverse artikelen plaatsen die je zullen helpen om het heft in eigen handen te nemen. Reken af met oude verwachtingspatronen en leer met durf en intuïtie te bereiken wat je wilt! Wil jij nu al in je kracht staan en kun je niet wachten om een vrouw met pit te worden die het heft in eigen handen neemt meld je dan aan voor mijn nieuwe programma: ‘ Ben jij een B I T C H’
Je kunt ook een gratis oriëntatiegesprek aanvragen! Je krijgt antwoord op je vragen over coaching, maakt kennis met coaching en ervaart wat voor jou de beste optie is. Via het contactformulier hieronder kun je je inschrijven voor een gratis oriëntatiegesprek.
[contactbuddy]