Zit jij gevangen in de lieve – meisjes rol? (2)
Lieve meisjes worden niet geboren, die worden gemaakt. In de afgelopen 15 jaar is er veel geschreven over hoe vrouwen leren hun eigen behoeften op de eerste plaats te zetten en de stem van hun geweten te onderdrukken. Volgens Ron Taffel, filosoof en een briljant kinderpsycholoog wordt de kiem voor het lieve meisje al heel vroeg gelegd. Ze ziet hoe haar moeder dag in dag uit op honderden manieren voor iedereen zorgt. ‘ Een moeder neemt de basisverantwoordelijkheid voor de behoeften van het het gezin op zich, ‘ zegt Taffel. ‘ Als een vader al meedoet, staat dat bekend als “helpen”. De moeder, zelfs al werkt ze buitenshuis, regelt alles voor school. Ze kookt, ze zorgt voor afspraken om bij vriendjes te spelen, organiseert vakanties, picknicks, tandarts- en doktersafspraken, dagjes uit en reisjes naar familie etc. Ze is wat Taffel de ‘concierge’ van het gezin noemt, zij is van alles op de hoogte. Een moeder is niet alleen verantwoordelijk voor het doen, maar ook voor het continue denken aan dat soort zaken. Wat leert een dochter hiervan?Dat het een van de belangrijkste taken van een vrouw is rekening te houden met en te zorgen voor de behoeften van anderen. En dat betekent meestal dat de eigen behoeften opzij worden gezet.Dat is nog niet alles. Dr. Taffel legt uit dat een dochter thuis ook wordt aangemoedigd ‘het liefste meisje van de hele wereld’ te zijn. Wanneer ze een speeltje van een ander kind afpakt, brutaal antwoord geeft, weigert iets te doen, wordt haar verteld: ‘Dat is niet lief’, of ‘Wees lief’ of ‘Je moet een lief meisje zijn’. Omdat haar minder lieve, agressieve kant zo vaak wordt terechtgewezen, leert ze snel zich ervoor te schamen en die te onderdrukken. ‘Boosheid is een signaal dat het tijd is voor assertief gedrag,’ zegt Taffel, ‘ maar als je herhaaldelijk te horen krijgt dat het verkeerd is om boos te zijnen je jezelf niet toestaat om boos te worden, raak je het signaal kwijt dat je nodig hebt om assertiever te worden.’ Jongens worden ook terechtgewezen om hun slechte gedrag, maar ouders zien bij hen meer door de vingers.
Wil je vrouwelijk zijn, dan moet je je ‘altijd als het aardige en vriendelijke, perfecte meisje’ gedragen. Vrouwen zijn vaak bang voor de reacties van mensen als ze kwaad worden of niet ‘aardig’ zijn. Tegen de tijd dat je de arbeidsmarkt betreedt, heb je meer dan twintig jaar lieve-meisjestraining achter de rug en kun je je rol dromen. Met zoveel conditionering is het logisch dat je de lieve-meisjesprincipes in je baan blijft aanhouden -en op het eerste gezicht lijkt het nog te werken ook. Omdat werkgevers er belang bij hebben jou op de plek te houden, zullen zij en je meeste collega’s je de hemel in prijzen voor je goede gedrag. Je zult complimentjes krijgen omdat je je aan de regels houdt, geduldig bent, het leeuwedeel verricht en geen domme risico’s neemt.
Maar ondanks het zogenaamde ‘bewijs’, zal het soort lieve-meisjesgedrag dat je thuis en op school goede cijfers opleverde, je carrière uiteindelijk niet bevorderen. Waarom niet? Omdat de maatstaven daar anders zijn.
Succes in je carriere is geen kwestie van de standaardantwoorden kennen en die herhalen bij een proefwerk. Je moet frisse, originele ideeën voortbrengen. Het is geen kwestie van wachten tot je aangesproken wordt. Je moet vragen om de dingen die je wilt hebben. Niet iedereen hoeft je aardig te vinden. Het gaat erom dat er dingen doelmatig gedaan worden, zelfs al moet je daarvoor enige actie ondernemen. Dat wil niet zeggen dat je als lief meisje geen succes in je werk kan vinden. Een lief meisje kan best manager worden omdat je zorgt voor je “ondergeschikten”, je je aan de regels houdt en je je kapot werkt. Maar dat zal je nooit aan de top brengen.
Robin Dee Post is een psychologe uit Denver die veel vrouwen met een carrière in haar praktijk heeft gehad. Zij gelooft dat er twee duidelijke redenen zijn waarom deze vrouwen hun eigen succes in de weg staan en onnodige stress veroorzaken.
‘Omdat we geleerd hebben aardig te zijn en altijd aan anderen te denken, is het moeilijker voor ons om onze eigen wensen op het werk op de eerste plaats te zetten,’ zegt Post. ‘Als gevolg daarvan vinden we het moeilijk om onze zin door te zetten wanneer er problemen van komen. Dezelfde factor maakt het ons ook huiverig om anderen op de hoogte te brengen van onze prestaties’. De tweede manier is door buitensporige eisen aan onszelf te stellen- misschien vanwege buitensporige hoge verlangens of kritiek die we kregen toen we opgroeiden. Dit leidt volgens Post tot perfectionisme, uitstel en een extreme betrokkenheid bij het werk.
Het lieve-meisjes/vrouwen-gedrag vermomt zich vaak als iets dat we als positief ervaren. Je vertelt jezelf dat je een ‘perfectioniste’ bent, of ‘een toonbeeld van geduld’ en je neemt aan dat dat het bewijs van deskundigheid is. Ja, soms hebben perfectionisme, discretie en geduld hun waarde. Maar als ze de overhand krijgen, zij het kamikazeaanvallen op vluchten voor je carrière.
Hou mijn blog in de gaten! De komende maanden zal ik diverse artikelen plaatsen die je zullen helpen om het heft in eigen handen te nemen. Reken af met oude verwachtingspatronen en leer met durf en intuïtie te bereiken wat je wilt! Volgende week kun je checken hoe diep je lieve-meisjessyndroom zit via de officiële lieve-meisje/vrouwen quiz.
Wil jij nu al in je kracht staan en kun je niet wachten om een meid/vrouw met pit te worden die het heft in eigen handen neemt meld je dan aan voor mijn nieuwe programma: ‘Ben jij een BITCH’ (note; ben jij een BITCH is nu standaard onderdeel van ontdek je talent Masters en wordt niet meer los aangeboden)
Relevante artikelen:
- Hoe je je de dingen niet te persoonlijk moet aantrekken (6)
- Een vrouw met pit maakt zich nooit zorgen over wat anderen van haar vinden (5)
- De regels van het ‘ombuigen’ van de regels (4)
- De officiële lieve-meisjes/vrouwenquiz (3)
- Het sprookje van het lieve meisje (1)