Dit artikel is geschreven door Monica van der Pluijm van ANDRS droombaancoaching.
Je hebt het niet naar je zin op je werk en vraagt je hopeloos af wat je dan wel wilt. Maar er gloort hoop aan de horizon: een beroepskeuzetest!
Op internet vind je er vele en je gaat aan de slag. Een paar uur later ben je een illusie armer. Het duizelt je en wat je wilt, weet je nu helemaal niet meer!
Veel mensen die niet gelukkig zijn in hun werk denken dat een beroepskeuzetest de oplossing is voor hun twijfels en onzekerheden. Ze zijn op zoek naar het antwoord op de vraag ” wat wil ik?” en hopen dat een beroepskeuzetest ze leidt naar een baan die wel goed bij hen past. Veel van mijn klanten hebben dan al vaak een hoop tijd en geld gespendeerd aan dit soort testen, voordat ze bij mij kwamen.
Maar een beroepskeuzetest helpt je niet aan een droombaan. Want het antwoord op “wat wil ik werkelijk?” en ” welk werk past bij mij” zit in jouzelf. Het staat geschreven in je hart. Er bestaat geen test die dat naar boven haalt. Alleen door diepgaand na te denken over jezelf door middel van de juiste open vragen kom je daar bij.
Om de keuze van je toekomstige beroep te laten afhangen van een beroepskeuzetest is niet erg slim. Hierbij 5 redenen:
- Een beroepskeuzetest onderzoekt niet, maar vraagt. De meeste beroepskeuzetesten zijn eigenlijk geen echte testen, maar interviews. De test onderzoekt niet of je zorgzaam bent, maar vraagt het jou. Een verkeerd zelfbeeld geeft daarom een uitslag die niet overeenkomt met de werkelijkheid. De testuitslag is zo bovendien gemakkelijk te manipuleren, bewust of onbewust, bijvoorbeeld wanneer je tijdens de test al een bepaald beroep in gedachten hebt.
- Een beroepskeuzetest is gebaseerd op gemiddelden. De test probeert je in te delen in een beperkt aantal categorieën of menstypen. Maar je past nooit in een categorie. Elk mens is uniek en heeft unieke kwaliteiten. Vandaar ook dat je jezelf best zult herkennen in de testuitslag, maar dat er tegelijkertijd dingen worden genoemd waarvan je jezelf afvraagt: “wat moet ik ermee?”.
- Een beroepskeuzetest is een momentopname. De testuitslag is erg afhankelijk van in wat voor situatie je verkeert en hoe je jezelf voelt tijdens het maken van de test. Ben je net ontslagen omdat men vond dat je niet goed genoeg functioneerde, dan maak je een test heel anders dan wanneer je net bent gepromoveerd.
- Een beroepskeuzetest is niet omvattend genoeg. Een beroepskeuzetest test persoonlijkheid, talenten en interesses. Maar om een baan te vinden die echt bij je past heb je veel meer informatie nodig, bijvoorbeeld wanneer werk jou voldoening geeft, onder welke omstandigheden jij het beste tot je recht komt, welke rol het beste bij je past, enz
- De kwaliteit van de testen laat regelmatig te wensen over. Dit geldt namelijk voor de gratis testen. Maar zelfs betaalde testen zijn regelmatig hun geld niet waard.