Niemand is perfect. Net zoals iedereen talent heeft, heeft iedereen ook domeinen waarin hij niet goed in is. Hoe meer je bewust bent van je talent, hoe makkelijker het is om ook toe te geven dat er domeinen zijn waarin je echt niet goed in bent.
Het is niet moeilijk om domeinen op te sporen waar je geen talent voor hebt:
- Het kost je veel energie Als je iets doet waar je echt niet goed in bent, kost dat je onvoorstelbaar veel energie. Je wordt niet zozeer fysiek dan wel vooral mentaal heel erg moe van deze activiteiten. Ze slorpen je energie helemaal op en als je niet oplet, gaan ze je overheersen, ook in de rol waarin je datgene kunt doen waar je goed in bent. Hoe langer het duurt, hoe erger het wordt
- Het zorgt voor een groeiend onbehagen Hoe langer je datgene doet waar je niet goed in bent, des te groter het gevoel van onbehagen wordt. Zeker als de activiteiten niet of weinig worden afgewisseld door activiteiten waar je wel talent voor hebt. Het onbehagen ontstaat eerst sluimerend en wordt steeds sterker door het gevoel je potentieel niet waar te kunnen maken. Je ziet dat je inspanningen levert die tijdens en na de activiteit niet tot voldoening leiden.
- Je krijgt steeds meer last van storende gedachten Als je doet waar je niet goed in bent, leidt het tekort aan voldoening en resultaat, gecombineerd met de steeds lagere mentale energie om in die activiteit te investeren, tot allerlei storende gedachten. Die gedachten kunnen samengaan met gevoelens van schaamte of schuld. Vaak zijn het gedachten waar het woordje ‘moeten’ (‘ik zou dit toch moeten kunnen!’, ‘ik zou hier meer energie in moeten steken!’, ‘Als de anderen de energie opbrengen om dit goed te doen, dan moet mij dat toch ook lukken!’). Als je lange tijd alleen maar datgene doet waar je niet goed in bent, leidt dat ook tot gepieker, dialogen in het hoofd en mogelijk ook een lager gevoel van eigenwaarde of een dalend zelfvertrouwen.
Je moet toch ook leren om dingen te doen die je niet graag doet of niet goed goed kunt?
We zijn ermee opgevoed thuis en op school: dat je ook je best moet doen voor zaken waar je niet goed in bent of die je niet graag doet. Dat je niet kunt verlangen dat je in je leven alleen maar die dingen kunt doen die je graag doet. Deze uitspraak klopt, maar alleen als de energiebalans positief is, dat wil zeggen als je voldoende mentale energie haalt uit activiteiten die jouw talent in actie aanspreken. Dan is er ook voldoende beschikbare energie om de inspanning aan te kunnen die gepaard gaat met activiteiten waarvoor je geen talent hebt. Het slechtste wat je kunt gaan doen is jezelf voornemen datgene te gaan ontwikkelen waar je echt geen talent voor hebt. Want dan blijven de problemen bestaan. Bron: Ik kies voor mijn talent